10 gode råd til dig der skal læse i USA

Skal du på udveksling i USA, så læs med her.

Rigtig mange danske studerende tager et semester på et amerikansk universitet. Det er en rigtig spændende mulighed for at prøve sig selv af, uden for ens “comfort zone”, og ikke mindst for at få forbedret sine engelskkundskaber.

Sådan kommer du afsted

Danske studerende har gode forudsætninger for at komme afsted. Mange universiteter herhjemme har aftaler med amerikanske universiteter og har mulighed for at sende studerende derover, uden at de skal betale for undervisningen. Pladserne vil ofte blive tildelt de studerende med det højeste snit, således at de får lov at vælge uddannelsessted først. Hvis du ikke er så heldig at få tildelt en plads, så kan du forsøge selv at komme afsted som “freemover”. Her skal du selv betale for undervisningen, det der på engelsk hedder tuition fee. I Danmark skal man have 30 ETCS point per semester, det svarer til 15 credits i USA. Normalt vil det betyde at du skal have 3-4 fag, for at få merit når du kommer tilbage.

Hvad koster et semester?

Det koster som regel et sted mellem 30.000 og 40.000 kroner, hvis man vælger et State University. Der er en ordning hvor staten går ind og giver et stort bidrag, så alt efter hvilken linje du læser på, så vil støtten ligge på 23.000 kr. og helt op til 50.000 kr. per semester.

Samtidig er du berettiget til at få din SU med og det betyder, at man faktisk kan komme afsted uden at skulle ruinere sig selv.

Sådan foregår undervisningen

Undervisningen i USA er noget anderledes end herhjemme. Ofte er der tale om klasseundervisning med hold på op til 30 personer. Der er mødepligt, hvilket ikke er gældende herhjemme. Undervisningen starter med at læreren går klasselisten igennem og råber navne op.

Karaktergivningen er noget anderledes også. Det at man møder op til undervisningen har faktisk en indvirkning på den afgørende karakter du får tildelt. Man opererer med et pointsystem på 100. Der er nogle opgaver i løbet af et semester, samt præsentationer og andet. Disse aktiviteter vægter forskelligt. Det gælder altså om at være aktiv i timerne. Alt efter hvordan man har præsteret, så får man A, B, C, D eller F. Får man under 60 point dumper man og får et F med sig hjem. Får man mellem 90 og 100 point får man et A. Hvis man vil regne sit snit ud, laver man bare bogstaverne om til tal så 4.0 er A og 0.0 er F. Med et A og et B får man altså et såkaldt GPA på 3.5. Se mere om karaktersystemet her.

Lavere niveau

Hvis du læser på bachelor-niveau så vil eksamenerne ofte være multiple choice spørgsmål, hvor du får fire scenarier. Ofte kan du udelukke et af dem. Flere skoler opererer med cheat sheets, hvor man må tage lidt noter med eller man får noget uventet hjælp af underviseren inden. Det betyder faktisk, at det er noget nemmere at gennemføre en eksamen i USA end herhjemme. Derfor vil du også opleve at din danske uddannelsesinstitution ikke medregner det snit du opnår i USA i dit danske gennemsnit. Du vil blot få merit for fagene.

 

10 gode råd til at studere i USA

  1. Sørg for at søge om optagelse af fag så tidligt som muligt. Det går stærkt med at få pladserne fyldt op og ofte vil den amerikanske skoles studerende have førsteret.
  2. Bo på Campus. Der er en fed oplevelse, idet du er sammen med dine kammerater hele tiden og der er en masse aktiviteter.
  3. Hold dig fra fastfood køen i kantinen. Bor du på campus får du en madordning, men tænk over hvad du spiser. Fem måneder med fastfood sætter sine spor.
  4. Anmod og at bo med amerikanere. Du er vel ikke rejst helt til USA for at bo med en flok danskere? Nej vel. Så gør dig selv en tjeneste og bo med de lokale.
  5. Respekter skolens regler. De er meget strikse med brugen af alkohol. Som dansker er det noget nyt, så lad vær med at drikke offentligt og forvent at politiet møder op hvis du holder fester.
  6. Se om du kan vælge dine undervisningstimer så du får mest mulig fritid. Det kan være en ide at indrette dit skema, så du har nogle lange undervisningsdage midt på ugen. Så kan du passende tage en forlænget weekend og køre et sted hen og opleve noget.
  7. Køb dine bøger brugt og sælg dem efterfølgende for at holde udgiften nede. Det er der en stor tradition for. Spørg i skolens boghandel.
  8. Hav styr på dine vaccinationer. Det går den amerikanske skole meget op i.
  9. Søg legater inden. Det er forholdsvist nemt at få og så er de skattefrie.
  10. Få dig nogle amerikanske venner, så de kan køre dig, hvis skolen ligger i en mindre by hvor der ikke er offentlig transport.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>