Californien som vinregion

Californiske vine har efterhånden fået samme status som de store europæiske vinlande. Og det er også fortjent! Her kan du læse hvorfor.

Californien er, som vinregion, vokset til et af verdens fire største lande, hvis man så Californien som et selvstændigt land. Det er dog ikke kun kvantiteten der er steget. Kvaliteten af de californiske vine er kommet op på et utroligt højt niveau, ført an af den lille vinregion Napa Valley.

Historien bag Californiens vinproduktion er faktisk rigtig interessant. Tilbage i midten af 1800-tallet var den californiske vinproduktion blevet ganske betydelig, og turister fra f.eks. San Francisco flokkede til. Efter forbudstiden i 1920’erne, hvor der ikke kunne sælges alkohol, blev vinproduktionen totalt afviklet, og tilbage stod kun en smule lavkvalitets vinbonder, som solgte druer til hjemmelavet vin. Først i 1960’erne begyndte der igen at ske noget, men så gik det også slag i slag. Produktionen blev industrialiseret og lokale producenter hjalp hinanden og blev hurtigt lige så dygtige som sine europæiske kolleger.

I dag eksporteres en masse vin fra Californien til resten af Verden. Men hvis du virkelig kunne tænke dig at smage på de bedste dråber fra Napa Valley og Sonoma County skal du selv tage derover og opleve producenternes egne tasting rooms, hvor man får 5 glas vin for $5 til $25. Vine fra de bedste wineries når nemlig sjældent ud af staten fordi de lokale køber direkte i døren hos producenten.

Se vores store californiske vinrute gennem alle de vigtigste vinregioner, og begynd at planlægge din tur til Californien.

 

Fakta om det californiske vinland

Produktion: Californien står for cirka 9 ud af 10 amerikanske vinflasker med en produktion på 2.530.022.201 liter fordelt på omkring 1200 store og små wineries.

Areal: Der er ca. 2.000 km2 plantede vinmarker i Californien, svarende til 2/3 af Fyn.

Vindistrikter: De californiske vindistrikter bliver betegnet som AVA’s (American Viticultural Area), der udelukkende er et geografisk stempel, i modsætning til mange europæiske betegnelser. Der er hele 130 godkendte AVA’s i Californien, hvoraf Napa Valley, Lodi og Sonoma County er nogle af de bedst kendte.

 

Klima og geografi

Fundamentet for Californiens succes som vinregion, er det specielle klima der året igennem giver nær perfekte forhold til vindyrkning. De vigtigste vinområder i Californien ligger langs bjergene nær Stillehavskysten fra Santa Barbara i syd til områderne et par hundrede kilometer nord for San Francisco. Dertil, er det store central valley, der ligger længere inde i landet også et stort vinproducerende område, dog med knap så anerkendte vine.

Fælles for de fleste områder er, at de har et middelhavsklima med milde vintre uden frost. Dette skyldes ikke mindst Stillehavets lune vinde der strømmer op gennem dalene, særligt i de store bugter, såsom San Francisco Bay og San Pablo Bay ved Sonoma og Napa Valley. Et ellers varmt og solskinsramt område bliver om sommeren kølet ned af de hyppige tågebanker, produceret af Stillehavet. De forsvinder først hen på dagen hvorefter solen så kan varme jorden op og holde temperaturen oppe gennem natten. Tågens indflydelse på de californiske vine er central for dens succes.

Meget interessant er det faktum, at jo længere man kommer nordpå i Napa og Sonoma dalene, jo varmere bliver det. Det skyldes at vindene og tågen fra havet ikke er så kraftige længere inde i dalene, og dermed kan solen nemmere varme vinmarkerne op. Dette er med til at give et utroligt komplekst klima i regionen.

Ud over luften, er jordens diversitet en af de vigtigste parametre for en god vin. I Napa Valley er jorden så forskellig at man kan kombinere druer fra forskellige vingårde og udvikle en fantastisk kompleks vin, hvilket gør Napa-vinene så eftertragtede.

 

Druesorter

Californisk vin har traditionelt set været inspireret af franske druer. Men i 1980’erne begynde nye wineries at poppe op med en ny inspirationskilde – Italien. Den såkaldte Cal-Ital stil hjalp til at gøre den californiske vin en smule mere interessant. Pludselig begyndte man at bruge Sangiovese og Pinot Griggio, og nye franske druer som Syrah blev også introduceret i denne periode.

Følgende fire druesorter er nogle af de mest populære druer i Californien, men vi bør også nævne Riesling, Malbec, Barbera og Pinot Gris som betydningsfulde druer i regionen.

Pinot Noir

Den franske rødvinsdrue fra Bourgogne vokser overalt i verden, men bruges oftest i køligere regioner. Den er utrolig populær i de kystnære områder i Californien, da den matcher klimaet ganske godt. I de sydlige AVA’s i Santa Barbara County, såsom Santa Rita, Santa Ynes og Santa Maria, er druen populær fordi de kølige vinde fra Stillehavet har direkte adgang gennem dalene. Af samme grund bruges druen også længere nordpå i bl.a. San Luis Obispo, Monterey og Napa Valley.

Druerne sidder tæt på klaserne, og er derfor følsom overfor råd. Men hvis man kan styre det får man nogle gode friske druer, der giver en forholdsvis lys og let rødvin.

Chardonnay

Som en af verdens mest dyrkede druer, gør Chardonnay sig som en meget populær drue i de unge Californiske vinregioner. Den er nem at komme i gang med og kan dyrkes i forskellige klimaer. Derfor finder man den både i de køligere kystnære AVA’s og de varmere områder i Central Valley. Forskellen på de to er smagsnuancerne, som ændrer sig med klimaet.

Chardonnay er ligesom Pinot Noir en Bourgogne-drue, men til gengæld en grøn drue der bruges til hvid og mousserende vin.

Cabernet Sauvignon

På verdensplan er Cabernet Sauvignon en af de absolut mest populære. Nogle mener måske at den er blevet så populær at den ofte tager pladsen fra lokale vinsorter. Ikke desto mindre er Cabernet’en den vigtigste drue i den velansete Napa Valley AVA, som laver nogle af verdens bedste Cabernet’er. Druen er god i forskellige klimaer, men i de køligere Californiske regioner får man typisk et strejf af solbær.

Zinfandel

Zinfandel druen har en yderst interessant historie bag sig. Den blev taget med til Californien fra Europa i 1800-tallet, og blev ganske populær inden vinproduktionen nærmest døde under forbudstiden i USA. Først i 1980’erne kom druen tilbage, og i dag er den rigtig populær. Selvom druen er blå og også bruges til rødvin, bliver størstedelen af Zinfandeldruen brugt til at lave White Zinfandel, en hvid/rosé vin der står for hele 10% af det amerikanske vinsalg.

 

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>