Vinsmagning roadtrip (7 dage)

En storslået roadtrip med fokus på de gode dråber. En vintur fra Los Angeles til San Francisco, med lækker mad og forførende vine.

USA er i dag verdens tredje største vinproducent, kun overgået af Frankrig på førstepladsen og Italien på andenpladsen. Selvom vin bliver produceret i alle 50 stater, står Californien for produktionen af hele ni ud af ti flasker. Hvis du vil til Californien, og har en svaghed for gode vine, solskin, og lækker mad, bør I køre denne rute der giver adgang til masser af vindistrikter og utallige vingårde.

Ruten starter i LA og slutter i San Francisco hvorfra man har adgang til Sonoma og Napa Valley. I kan selvfølgelig også vælge at køre ruten modsat – San Francisco til LA. I rutebeskrivelsen her, finder du en række vingårde der alle har vinsmagning, men da man gerne skulle kunne køre videre morgenen efter, vil det nok blive en udfordring at nå dem alle sammen. Det er heller ikke alle, der ligger i umiddelbar gåafstand af en god overnatningsmulighed, så enten skal man have en ædru chauffør med, holde et par timers pause efter en vinsmagning inden man kører videre, eller vælge at overnatte i nogle byer hvorfra man kan køre i taxa, eller hvor der er vinsmagningsture i busser. Til nyttig information har de fleste vingårde åben mellem klokken 11 og 16, men sjældent før 10 eller efter 17. Et godt råd er at I altid ringer dagen før og spørger om reservation er nødvendigt.

Vigtige betegnelser

Her på siden, og ikke mindst når du kommer til Californien vil du støde på ordene winery og vineyard. Et winery er en vinproduktion, altså de faciliteter der benyttes til at fremstille vin ud af druer. En vineyard, derimod, er den gård der dyrker druerne, som senere bliver til vin. Mange steder har man både winery og vineyard, men man finder også bynære wineries, som køber druerne fra vineyards i nærheden.

Sidst men ikke mindst skal du holde øje med betegnelsen tasting room, som vinproducenterne bruger når de tilbyder vinsmagning. Ofte har de både vinsmagning og en vintur, hvor vinturen inkluderer vinsmagning. Typisk vil I skulle betale et fee på $10 til $20, for fem glas vin. Dette fee vil oftest blive returneret såfremt i køber nogle af deres vin (somme tider minimum $50).

I USA er vin ikke klassificeret efter kvalitet, men derimod efter den geografiske placering. Til denne klassificering bruges AVA (American Viticultural Areas). Mindst 85% af en flaskes indhold SKAL stamme fra det AVA, som står på flasken.

 

Ruten

Stop på ruten

Los Angeles

  1. Santa Barbara County (dag 1-2)
  2. San Luis Obispo County (dag 2-3)
  3. Monterey County (dag 3-4)
  4. San Francisco Bay (dag 4-5)
  5. San Francisco – Napa & Sonoma (dag 5-7)

San Francisco

 

1. Santa Barbara County (dag 1-2)

Santa Barbara er en vinregion der har vokset sig stor siden 1970’erne, hvor der ikke var ret mange vinproducenter. Regionen strækker sig fra Santa Barbara i syd til Santa Maria i nord, og dækker bl.a. Santa Rita Hills, Santa Ynez Valley og Santa Maria Valley. Her vokser druerne i dalene mellem bjergene, der ofte er dækket i tåge, med forholdsvis kølige vinde der har direkte adgang fra Stillehavet østpå gennem dalene. Særligt i den vestlige del af regionen produceres der, på grund af det koldere vejr, mest Chardonay og Pinot Noir vine.

 

Whitcraft Winerey (Santa Barbara)

Hvis I starter turen i syd (fx Los Angeles) vil det første stop være Whitcraft Winery i Santa Monica, ca. 150 km nord/vest for LA. Her vil det give mening at tage en overnatning og opleve den dejlige strandby, der er kendt som “the american rivera”.

Whitcraft Winery er en lille eksklusiv vinproducent, der ligger i et industrikvarter i Santa Barbara. På trods af den noget uromantiske placering er Whitcraft kendt for at lave fantastiske Pinot Noirs og Chardonnays, men desværre produceres der kun 2.000 kasser om året. Hvis I er 8 eller flere, skal i bestille vinsmagning forud. Ellers er der åbent fredag til mandag mellem 12 og 16.

Mail: info@whitcraftwinery.com
Tlf: 805-730-1680
Åbningstider: Fre-man: 12 – 16, tir-tor: kun ved bestilling
Adresse: 36A S. Calle Cesar Chavez, Santa Barbara, Ca 93103
Hjemmeside: www.whitcraftwinery.com

 

Mosby Winery & Vineyard (Santa Rita Hills)

Hvis man vil have en ekstra dag eller to i området, kan man med fordel tage en afstikker til Santa Rita Hills via danskerbyen Solvang. Find Santa Rosa Rd. i Buellton og kør vestpå gennem det idylliske område, med bjerge på den ene side og vinranker på den anden. Inden I kommer så langt bør i besøge Mosby Winery & Vineyard, som ligger et stenkast syd for Buellton.

Mosby er nemlig er et besøg værd, ikke mindst fordi den skiller sig ud fra resten af områdets vinproducenter ved at de ikke dyrker Chardonnay og Pinot Noir. Så hvis I er ved at være trætte af disse druer, kan I få lidt afveksling med nogle gode italienske druer. Hvis I er flere end 6 personer skal i huske at reservere.

Mail: info@mosbywines.com
Tlf: 800-706-6729
Åbningstider: Man-fre: 10 – 16, lør-søn: 10-16.30
Adresse: 9496 Santa Rosa Rd, Buellton, CA 93427
Hjemmeside: www.mosbywines.com

 

Lafond Winery & Vineyard (Santa Rita Hills)

Efter nogle få kilometer ud ad Santa Rosa Rd kommer I til Lafon Winery & Vineyards. Her kan man, hvis man er 6 eller flere, få en privat vinsmagning med en erfaren ekspert, hvor man $35 får både vin, brød, ost og frugt serveret. Reserver online her eller ring på 805-688-7921 mindst en dag i forvejen. Alternativt har de også et tasting room på 111 East Yanonali Street i Santa Barbara.

Mail: lwv@lasfondwinery.com
Tlf: 805-688-7921
Åbningstider: 11 – 17
Adresse: 6855 Santa Rosa Rd, Buellton, CA 93427
Hjemmeside: www.lafondwinery.com

 

Los Olivos (Santa Ynez Valley)

Hvis i fortsætter ad hovedvej 154 nordpå, i stedet for at køre vestpå ad hovedvej 246 mod Santa Rita Hills, kommer i til Los Olivos. Byen er et mini vin-mekka, som bl.a. er kendt fra den berømte vin-film Sideways.

Los Olivos, som kun har 1.300 indbyggere, huser over 30 wineries og tasting rooms, der alle er i gåafstand hvorend du er i byen. Prøv for eksempel Alta Maria Vineyard, Kaena Wine Co eller Longoria Wines. Hvis det er muligt at time det, er september den helt stor vinmåned i området. Lokalt kalder de den Santa Ynez Valley Wine Month, og her er der forskellige events der fejrer den lokale vinproduktion.

 

Foxen Vineyard (Santa Maria Valley)

Næste stop på vejen kunne være Foxen Vineyard, der er en af de mest kendte vinproducenter i området, og blev af USA Today kåret som det bedste winery i Santa Barbara. Vinsmagning foregår hver dag mellem 11 og 16. Foxen har faktisk to steder hvor man kan smage på vin. På det originale tasting room på Foxen 7200, får man Bordeaux og italiensk inspireret vin. På det nyere tasting room på 7600 Foxen Canyon Rd. får man serveret Pinot Noirs og Rhone inspireret vin. Du kan booke en vinsmagning online, eller ved at skrive til deres event koordinator på natalie@foxenvineyard.com. Reservation er nødvendig hvis I er flere end 8 personer.

Mail: info@foxenvineyard.com
Tlf: 805-937-4251
Åbningstider: 11 – 16 hver dag, på nær helligdage.
Adresse: 7600 Foxen Canyon Road, Santa Maria, CA 93454
Hjemmeside: www.foxenvineyard.com

 

Cambria Estate Winery (Santa Maria)

Et alternativ til Foxen Vineyard er Cambria Estate Winery, der ligger syd/øst for byen Santa Maria. Ture foregår tre gange om dagen på fredage, lørdage og søndage, kl. 11.00, 12.30 og 14.00. Vi anbefaler at reservere en tur på forhånd, men det er også muligt uden. Hvis man ikke kan få det til at passe med disse dage, kan man forsøge at booke en ekstra tur. Til vinsmagninger skal der være minimum 8 personer, så hvis i er færre end 8 skal I kontakte dem, for at høre om de kan slå jer sammen med en anden mindre gruppe. Uanset hvad skal I ringe forud for at booke.

Mail: info@cambriawines.com
Tlf: 805-938-7318
Åbningstider: 10 – 17
Adresse: 5475 Chardonnay Lane, Santa Maria, CA 93454
Hjemmeside: www.cambriawines.com

Vintønder

 

2. San Luis Obispo County (dag 2-3)

Ligesom vinproducenterne i Santa Barbara, dyrker producenterne i regionen San Luis Obispo County meget chardonnay, og særligt i Arroyo Grande, Pinot Noir. Dette skyldes igen de kolde vinde fra Stillehavet, der føres op igennem dalen. Paso Robles i nord dyrker også en del Cabernet Sauvignon og Syrah til rødvin.

 

Talley Vineyards (Arroyo Grande Valley)

Talley Vineyards, der ligger i Arroyo Grande Valley, er en af de første vinproducenter man møder når man kører fra Santa Maria ind i San Luis Obispo County. Her er der mulighed for både en vintur og en estate tour i kombination med en vinsmagning. Besøg deres hjemmeside med info om turene for at se de forskellige muligheder såvel som reservationsanbefalinger. På hjemmesiden finder du også en lang række videoer om fremstillingen af vin.

Mail: Info@TalleyVineyards.com
Tlf: 805-489-0446
Åbningstider: 10.30 – 16.30
Adresse: 3031 Lopez Dr, Arroyo Grande, CA 93420
Hjemmeside: www.talleyvineyards.com

 

Tolosa Winery & Vineyards (Edna Valley)

Tolosa Winery der ligger lige uden for San Luis Obispo tilbyder vinsmagning i deres tasting room. De anbefaler at man forudbestiller en vinsmagning, og hvis man er flere end 6 er det et krav. Tolosa har et noget dyrere tasting fee ($20) end andre, som typisk koster $10. Her får man dog, ligesom mange andre steder, pengene tilbage hvis man køber vin for mere end $50. Heldigvis er der mange andre wineries med tasting room, som man kan prøve i stedet.

Mail: info@tolosawinery.com
Tlf: 805-782-0500
Åbningstider: 11 – 18
Adresse: 4910 Edna Rd, San Luis Obispo, CA 93401
Hjemmeside: www.tolosawinery.com

 

Niner Wine Estates (Paso Robles)

Hvis i kommer fra San Luis Obispo, kører i nordpå ad hovedvej 101 indtil i kommer til Templeton. Her drejer i fra mod Niner Wine Estates. De dyrker Cabernet Sauvignon, Pinot Noir og Chardonnay på tre forskellige vingårde, og producerer vinen på deres Heart Hill Vineyard i nærheden af Paso Robles. Prøv deres vinsmagning for $15, som dog vil blive returneret hvis i køber vin.

Tlf: 805-239-2233
Åbningstider: 10 – 17
Adresse: 2400 CA-46, Paso Robles, CA 93446
Hjemmeside: www.ninerwine.com

 

3. Monterey County (dag 3-4)

Når man kører videre nordpå fra San Luis Obispo County, kommer man til et mere kuperet landskab med større bjerge, der gør det lidt besværligt at nå ud til alle vinområderne i regionen. Derfor anbefaler vi at man følger hovedvej 101 fra Paso Robles op gennem dalen, langs Salinas River. Kort efter King City kommer man til vinområdet Arroyo Seco, der har et tørt og blæsende klima, som giver gode frugtige Gewürztraminer og Riesling vin. Her i området finder I mange vinproducenter med tasting rooms.

Chalone Vineyard

Hvis man lyster, kan man tage en afstikker op i bjergene til Chalone Vineyard. I samme omgang får man mulighed til at besøge Pinnacles National Park, der også er en del af vores Highway 1 rute. Chalone Vineyard er den ældste aktive vinproducent i hele Monterey Countey, og dyrker de klassiske Chardonnay og Pinot Noir.

Mail: chalone.vineyard.info@chalonevineyard.com
Tlf: 831-678-1717
Åbningstider: Hver dag: 11 – 17
Adresse: 32020 Stonewall Canyon Rd, Soledad, CA 93960
Hjemmeside: www.foleyfoodandwinesociety.com/Wineries/Central-Coast/Chalone-Vineyard

 

Pessagno Winery

Når I kører videre nordpå ad hovedvej 101 kan I dreje fra i byen Gonzales, og tage forbi Pessagno Winery. De producerer vin på flere forskellige druer, så her har du chancen for at smage på noget andet end Chardonnay og Pinot Noir. I deres tasting room får du en vinsmagning med fem forskellige vine for $15. Disse bliver returneret hvis du køber en vin med hjem.

Mail: info@pessagnowines.com
Tlf: 831-675-9463
Åbningstider: Hver dag: 11-17
Adresse: 1645 River Rd, Salinas, CA 93908
Hjemmeside: pessagnowines.com

 

I stedet for at tage på vingårdsbesøg i Carmel Valley, hvilket er en omvej, kan vi anbefale at tage et stop, eller eventuelt en overnatning, i Monterey og besøge det spændende Monterey Aquarium.

 

4. San Francisco Bay (dag 4-5)

Fra Monterey tager I den legendariske Highway 1 til strandbyen Santa Cruz, som bestemt er et besøg værd. Herfra kan I køre videre langs kysten og derefter op til Ben Lomond AVA oppe i bjergene. Selvom området har sin egen AVA (amerikansk vinregion), er der kun én vinproducent i hele Ben Lomond AVA. Denne hedder Beauregard Vineyeards.

 

Beauregard Vineyeards

Her er der blevet dyrket vindruer siden 1880, og Beauregard familien har drevet stedet siden 1945. Jim Beauregard etablede Ben Lomond AVA i 1982. Vinene ligger i den dyre ende, omend man finder enkelte flasker til under $35. Vinsmagning får man dog til kun $10, og vinture foregård kun lørdag og søndag til middag. Beauregard producerer vin på bl.a. Pinot Gris, Syrah, Cabernet Sauvignon og Zinfandel.

Tlf: 831-425-7777
Åbningstider: Hver dag (på nær tirsdag): 11-17
Adresse: 10 Pine Flat Rd, Santa Cruz, CA 95060
Hjemmeside: www.beauregardvineyards.com

 

5. San Francisco (dag 5-7)

I Santa Clara Valley, som også er en del af San Francisco Bay Area, finder I yderligere wineries, men anbefalingen herfra er, at tage Highway 1 videre op til San Francisco og slutte turen af med nogle dage i storbyen, som du kan læse mere om her.

Fra San Francisco har man nemlig USA’s vigtigste vinregioner, Napa Valley og Sonoma County, i kort afstand. Vi anbefaler at i prøver Wine Lover’s Luxury Wine Country Tour, med den lokale tourarrangør Extranomical Tours. Her kommer i med en minibus med en ekspert der fortæller om AVA’erne, som i kommer igennem områderne. Destinationen er Napa Valley, men hvis der er tid til det kan ruten også lægges forbi Sonoma. De er meget fleksible.

 

Napa Valley

Napa Valley er et af verdens bedst kendte vindistrikter, på højde med de mest berømte områder i Frankrig og Italien. Napa Valley AVA har 16 såkaldte sub-AVA’er fordelt på på et forholdsvist lille område en times kørsel nord for San Francisco. Området står for kun 4% af al Californiens vin. Derfor er flaskerne herfra meget eftertragtede og meget dyre, hvilket gør det noget svært at finde dem i Danmark. De lokale køber størstedelen af produktionen på gårdene inden de når ud af landet.

Yountville AVA i Napa Valley

Vinmark i Yountville, Napa Valley

Napa’s gode omdømme skyldes i særdeleshed områdets komplekse og varierede miljø som druerne bliver dyrket i. Forskelle i klima og jordtype, resulterer i kæmpe forskelle i vinens smagen fra den ene AVA til den anden og endda fra vineyard til vineyard. Det er normalt at wineries bruger druer fra forskellige vineyards i området, for at udnytte de forskellige smage. Dette giver vinen en særlig kompleksitet. Fælles for alle er, at de nyder godt af dalens kølige vinde fra vandet, samt den kendte San Francisco Bay tåge. Kombineret med eftermiddagens sol, der får tågen til at forsvinde, giver vinen en fantastisk modningsprocess.

Cabernet Sauvignon er den mest brugte drue, men de forskellige mikroklimaer giver mulighed for at dyrke flere andre sorter, ikke mindst Chardonnay og Zinfandel. Napa Valley består af flere end 400 wineries, men til gengæld er de meget så. Hos naboen Sonoma Valley AVA er der kun omkring 250 wineries, men de deler et noget større område.

 

BESTIL VINTUR TIL NAPA VALLEY!

 

Sonoma County & Valley

Sonoma er faktisk Napa Valley’s storebror, omend det i dag er Napa der høster den største anerkendelse. Russiske immigranter var de første til at dyrke vindruer i 1812, men det var ungaeren Agoston Haraszthy, der industrialiserede vinproduktionen i 1850’erne med nye europæiske sorter. Området producerede masser af vin indtil det store jordskælv i San Francisco i 1906 og med spiritusforbuddet mellem 1920 og 1933, var der ikke længere mange vinproducenter tilbage. Sonoma er derfor, lige som Napa Valley, et ungt vinområde, der først kom rigtigt i gang i 1960’erne og 1970’erne.

Sonoma Valley Winery

Lige som i Napa Valley er den vigtigste drue Cabernet Sauvignon, men Zinfandel, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot og Malbec får også plads på vinmarkerne. I de køligere AVA’er i syd, såsom Los Carneros, der også er en del af Napa Valley, er Chardonnay og Pinot Noir de vigtigste druer. Nordlige AVA’er, såsom Dry Creek Valley, Rockpile og Alexander Valley, har et varmere klima, som giver gode betingelser for Zinfandel og Cabernet.

 

BESTIL VINTUR TIL NAPA VALLEY OG SONOMA!

 

Følg mig

Mark Andersen

Jeg er kæmpe fan af football-holdet Los Angeles Rams. Jeg er fascineret af den store diversitet. Og ikke mindst elsker jeg historierne om hvordan Californien har udviklet sig.
Har du selv været i Californien, vil vi meget gerne høre fra dig og måske lave en artikel om din tur. Kontakt os nu på kontakt[@]calitours.dk.
Følg mig

Latest posts by Mark Andersen (see all)

Articles

Læs flere  

En beretning fra sidelinjen – 49’ers

En flot efterårsdag dannede rammen om min første kamp i NFL for snart 10 år siden. Kampen blev spillet på det forhenværende og slidte stadion Candlestick Park, og forventningerne var tårnhøje. Modstanderen hed Seattle Seahawks, og vi havde skaffet os nogle fornuftige billetter til prisen. Dollarkursen var på sit laveste længe, så der var ingen betænkningstid, da muligheden bød sig. …

Continue reading  

San Diego med børn

Balboa Park og San Diego Zoo Hvor natur og kultur mødes! I Balboa Park finder du størstedelen af San Diegos museer, en masse legepladser og historisk arkitektur og natur. Balboa Park kendes også som USAs største kulturelle bypark. Der er også plads til teater, musicals, dans, sang og ikke mindst masser af dyr i San Diego Zoo, der også befinder …

Continue reading  

Californiens 10 største byer

Her får du listen, fra #10 til #1. Du finder kortet over Californien nederst på siden.   10. Anaheim – 350.000 indbyggere Anaheim er Californiens tiende største by med omkring 350.000 indbyggere. Den er særligt kendt for Disneyland, samt ishockeyholdet Anaheim Ducks og baseballholdet Los Angeles Angels of Anaheim. Byen er reelt set en del af metropolen Los Angeles, men ligger …

Continue reading  

10 vinteraktiviteter i San Francisco

Her har jeg fundet 10 af de bedste vinteraktiviteter i San Francisco. Prøv for eksempel det fascinerende Walt Disney Family Museum eller den vilde trampolinarena, House of Air.   1. Vinsmagning og shopping i historiske Ghirardelli Square Ghirardelli Square er en gammel Chokoladefrabrik der blev nedlagt for et halvt århundrede siden. Den ligger ved Fisherman’s Wharf og byder i dag …

Continue reading  

San Francisco og de mange hjemløse

Mange bliver overrasket over de mange hjemløse der ligger i gaderne i San Francisco og flere undrer sig over, hvorfor der ikke bliver taget hånd om problemet. Hvad mange ikke ved, så har San Francisco et af de bedste udbud af faciliteter til hjemløse i landet, men for at komme ind på et herberg, så kræves det at personen er …

Continue reading  

Spar penge på attraktioner i USA med et GO Card

Hvis i har planer om at besøge flere attraktioner der kræver entre, så kan der være mange penge at spare ved at anskaffe sig et GO City Card, som bl.a. kan bruges i Los Angeles, San Francisco, San Diego og Las Vegas. I vælger de attraktioner i vil have adgang til. Jo flere i vælger jo større er besparelsen. Når …

Continue reading