San Francisco

Gay parade, San Francisco

Ikke mindst på grund af sin centrale rolle under frihedsbevægelsen og “hippie” kulturen der spredte sid i slut 60’erne, er San Francisco i dag en kulturel højborg. Derfor bliver byen besøgt af milioner turister hvert eneste år.

Historie

Halvøen, hvorpå San Francisco er placeret, har været beboet helt tilbage til 3000 f.Kr. Da spanierne ankom til området i 1769 var der allerede små indianerbosættelser, men kun syv år senere havde europæerne navngivet området ved Golden Gate Bridge, til Presidio of San Francisco. Ligesom bl.a. Los Angeles og San Diego, kom San Francisco under det mexicanske flag, men USA vandt området under den Mexicansk-amerikanske krig i 1848 da Californien blev den 31. amerikanske stat.

The Gold Rush

Med det samme Californien kom på amerikanske hænder, startede den famøse guldfeber, der 25-doblede indbyggertallet fra 1.000 til 25.000 på kun ét år. USA gav hurtigt byen en militær betydning og byggede et fort på Alcatraz Island. I 1869 blev byen også forbundet med Østkysten via det nyanlagte jernbanenet. Guldfeberen tiltrak lykkeriddere fra hele USA, såvel som andre nationaliteter. Kinesiske jernbanearbejdere opbyggede det Chinatown, som i dag er verdens største uden for Kina. Den iværksætterkultur, som vi kender San Francisco for i dag, blev udviklet under Guldfeberen, hvor blandt andre jeansmærket Levi’s og banken Wells Fago blev grundlagt.

Det store jordskælv i 1906

På kun 50 år voksede byen til 400.000 indbyggere, og da det store jordskælv ramte byen en forårs morgen i 1906, blev det meste af byen ødelagt af den efterfølgende brand. De lokale myndigheder kunne ikke kontrollere den brand der var startet af byens ødelagte gasrør, og halvdelen af byens indbyggere blev hjemløse, mens et par tusinde formodes døde.

Ødelæggelserne var en stor tragedie, men resulterede også i muligheden for, at bygge en mere solid og bæredygtig by. Husene blev bygget til at kunne modstå jordskælv og undgå udbredelse af brande. Vejnettet blev hurtigt genopbygget, og den generelle infrastruktur blev moderniseret med tunnelen under Twin Peaks, de kendte San Francisco sporvogne som stadig eksisterer, samt udviklingen af det kommunale kloak- og vandsystem.

Hippierevolutionen

San Francisco var en interkulturel by, og blev det i endnu højere grad op igennem 50’erne og 60’erne, hvor mange hvide flyttede ud af byen og immigranter fra Asien og Latinamerika flyttede til. Byen blev i midt og slut tresserne til verdens “hippie” hovedstad, hvor ungdomsoprøret satte gang i den seksuelle revolution, modstanden mod Vietnamkrigen og udbredelsen af euforiserende stoffer. Hippierne bosatte sig i særdeleshed i Haight-Ashbury bydelen. Summer of Love i 1967 blev højdepunktet for revolutionen.

Omend revolutionen var blevet til hverdag i 1970’erne, var der stadig en høj grad af tolerance og frihed i San Francisco. Byen blev til en højborg for de homoseksuelle, som særligt bosatte sig i The Castro District ikke langt fra hippiernes Haight-Ashbury. Lokalpolitikeren Harvey Milk blev frontfiguren for de homoseksuelle, da han som den første californiske politiker erklærede sig for homoseksuel. Han nåede kun at være i San Franciscos lokale byråd i 11 måneder, da han i 1978 blev skudt af en rivaliserende politiker.

Kultur

Kulturen i San Francisco er i allerhøjeste grad skabt af den ungdomsrevolution der udsprang i 1960’erne. Særligt på den musikalske scene skiller byens sig ud. Det startede med bl.a. Jefferson Airplane, Grateful Dead og Credence Clearwater, som stod for udbredelsen af den psykedeliske rockmusik. San Francisco blev også startskuddet til en anden stor musikgenre, nemlig thrash metal, som blev populær i store dele af verden op igennem 1980’erne. Her er Metallica, Slayer og Machine Head, nogle af de mest kendte bands.

San Francisco, og generelt Californien er kendt for sin traditionelle steam beer. Den er lavet på en speciel bryggemetode, der var populær i Californien allerede i 1800-tallet, på grund af den omkostningseffektive bryggemetode.

Mest kendt af alt er San Francisco for sit “gay community”, eller det der også kaldes LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender). Hvert år i slutningen af juni afholdes USA’s største LGBT pride parade i San Francisco’s gader. Så har du en lædervest med i kufferten, anbefaler vi helt klart at tage en tur forbi festivalen.

De fleste der har været i San Francisco, siger at byen er meget europæisk, og skiller sig meget ud fra andre amerikanske storbyer. Det er der en lang række grunde til. Kulturelt og politisk ligger byen sig meget op ad europæiske samfund, med en høj grad af frisind og tolerance over for minoriteter. Derudover er der et stort fokus på miljø og bæredygtighed. Ikke mindst i byens iværksættermiljø syd for byen, hvor eksempelvis Elan Musk har succes med Tesla Motors, der udvikler elektriske biler og ikke mindst transportkonceptet Hyperloop.

Helt lavpraktisk er byens infrastruktur også med til at gøre byen europæisk. I de fleste amerikanske byer er det normalt at køre rundt til alt, men i San Francisco er det meget mere naturligt at komme rundt til fods eller med offentlig trasport, ligesom man gør i de europæiske storbyer. Særligt de kendte sporvogne er med til at cementere San Francisco som USA’s europæiske by.

 

Billede af torbakhopper

Følg mig

Mark Andersen

Jeg er kæmpe fan af football-holdet Los Angeles Rams. Jeg er fascineret af den store diversitet. Og ikke mindst elsker jeg historierne om hvordan Californien har udviklet sig.
Har du selv været i Californien, vil vi meget gerne høre fra dig og måske lave en artikel om din tur. Kontakt os nu på kontakt[@]calitours.dk.
Følg mig

Latest posts by Mark Andersen (see all)