Grand Canyon

Her får du listen med de vigtigste seværdigheder i Grand Canyon. Grand Canyon rummer nemlig alt fra wild river rafting til nærmest uberørt indiansk stammekultur.

 

River Rafting

river rafting i grand canyon

River rafting på Colorado River

I sommerhalvåret er der rig mulighed for at prøve river rafting i området omkring Grand Canyon. Der er mange anbefalelsesværdige ture af varierende længde – både afstands- og tidsmæssigt. Turene varer dog som minimum 3 dage og er minimum 140 kilometer lange. Der er afgang fra forskellige steder i området, så tjek med din arrangør, hvor I har afgang fra! Du kan læse mere om river rafting mulighederne i vores artikel om river rafting i Grand Canyon.

 

North Rim

Lodge north rim Grand Canyon

På North Rim er der kun få seværdigheder på grund af den afsides beliggenhed og de få turister. Der er dog til gengæld en del seværdigheder i naturen, fx: Bright Angel Point, Cape Royal og Imperial Point. Er du nysgerrig efter mere? Så tjek vores artikel om North Rim, hvor du udover seværdigheder kan finde informationer om aktiviteter, overnatninger, hikes, spisesteder, mv.

 

South Rim

hopi house grand canyon

Hopi House – en hyldest til indianerne
(c) flickr.com: Mary Records

På South Rim er der, i modsætningen til North Rim, mange aktiviteter og seværdigheder, da der kommer flere turister og besøger området. Der er for eksempel Grand Canyon Village, der ligger for foden af Bright Angel Trail, Desert View-udsigtstårnet og souvenirbutikken Hermit’s Rest, der er bygget af Mary E. J. Colter. Du kan læse mere om South Rim og dens seværdigheder, aktiviteter, overnatningsmuligheder, mv. i vores artikel om kløften.

 

Indianerreservater

Hualapai indianerreservat – bedre kendt som West Rim – i Grand Canyon.

Der er ikke mange der ved det, men der findes faktisk hele to indianerreservater i Grand Canyon-området. Det ene reservat, Hualapaireservatet, er en del af Grand Canyon National Park, og Havasupaireservatet, der befinder sig lige uden for Grand Canyon National Park. Begge stammers liv er påvirket på forskellige måder af oprettelsen af nationalparken. Havasupaiindianerne lever en mere tilbagelænet tilværelse efter at være trådt ud af nationalparken, mens Hualapaiindianerne kapitaliseret på nationalparken gennem blandt at andet at oprette butikker og seværdigheder i deres område.

 

SkyWalk

grand canyon skywalk

Grand Canyon SkyWalk med et view udover dalen.

Hualapaireservatets vel nok største seværdighed er den verdenskendte SkyWalk. Her kan du få fornemmelsen af at svæve henover kløften i næsten halvanden kilometers højde, men stadigt have sikker grund under fødderne. SkyWalk er en hesteskoformet konstruktion af metal og glas, der giver dig muligheden for virkeligt at nyde kløftens størrelse og dybde, mens du står ude midt i den. Har du fået blod på tanden? Så kan du læse mere i vores artikel om SkyWalk.

 

Andre seværdigheder i Hualapaireservatet

Hualapaireservatet har selvfølgeligt også mere at byde på end SkyWalk…

Her kan du blandet andet prøve en af de ovennævnte river rafting-muligheder og sejle i pontonbåd på Lake Mead, hvor du også kan se Colorado Rivers storslåede udmunding i netop Lake Mead. Du kan også besøge det besøgscenter, der ligger i forbindelse med SkyWalk. Du kan også slå et smut forbi de lokale, når de holder en af deres ceremonier.

 

Havasupai

I modsætningen til Hualapaiindianerne har Havasupaiindianerne ikke rigtigt kapitaliseret på områdets turisme, og det er derfor begrænset, hvad der befinder sig af attraktioner i området udover vandfald, vandløb og selvfølgeligt Havasu Canyon. De royalblå vandfald og vandløb er et særligt kendetegn for Havasupaireservatet, der opstår på grund af den høje forekomst af flådsten.

Du kan også opleve de lokale afholde ceremonier og lignende.

 

Bright Angel Trail

Bright Angel Trail
(c) flickr.com: jared

Bright Angel Trail er vel nok Grand Canyons allerstørste seværdighed og attraktion i sig selv.

Ruten udgår fra Grand Canyon Village på South Rim og falder i alt 1335 højdemeter ned til Colorado River hvilket giver den et fald på 10%. I foden af Bright Angel Trail fører River Trail dig videre til Bright Angel Campground og Phantom Ranch, to overnatningsteder som du kan læse om i vores artikel om overnatning i Grand Canyon.

Der er to ruter, der krydser eller samles i Bright Angel Trail – Tonto Trail og River Trail. Tonto Trail støder du på ved Indian Garden, og River Tail tager dig som nævnt til campingpladserne Bright Angel Campground og Phantom Ranch.

Det skal du være opmærksom på undervejs

Nogle af de største risici du er udsat for på Bright Angel Trail inkluderer dehydrering, kraftigt regnvejr, pludselige, stærke oversvømmelser, løst underlag, mekanisk distribueret is, der beskytter svage islag, vildt dyreliv og hede. Ved Colorado River kan du desuden risikere nedkøling, trauma ved kollision med kampestenene og der er selvfølgeligt risiko for at drukne. Derudover skal du være opmærksom på egern ved Plateau Point, da de kan bide. Derfor er det forbudt og det frarådes på det kraftigste at fodre egernene.

 

South Kaibab Trail

En flok venner besøger Grand Canyon

Ruten starter tæt på Yaki Point Road, der kan nås til fods via Rim Trail eller den gratis Grand Canyon National Park shuttle-bus. Ruten går stik nord ad en stejl stigning op ad Kaibab Limestone og Toroweap Formation. Undervejs krydser du blandt andet en pustel kuppel, der består af flydende evaporit, der har gennemhullet kalkstenene over det. Turen går langs Pipe Creek Canyon over Ooh-Aah-Point, Cedar Ridge, Skeleton Point til starten af Tonto Trail, hvor South Kaibab Trail mødes med Tonto Trail. Undervejs kan du blandt andet nyde synet af Coconino Sandstone, Redwall Limestone og Phantom Ranch. Efter dette kryds fortsætter ruten ad Tapeats Sandstone indtil krydset med River Trail, hvor den går videre via Black Suspension Bridge ved Colorado River indtil krydset med North Kaibab Trail, hvor South Kaibab Trail slutter efter omkring 11 km.

Det skal du være opmærksom på undervejs

Pas på at du ikke bliver dehydreret! Derudover skal du passe på kraftigt regnvejr, lyn, mekanisk distribueret is, der beskytter svage islag, pludselige, stærke oversvømmelser, løst underlag, stenskred, det vilde dyreliv og hede. Ved Colorado Rvier er der desuden risiko for nedfrysning, trauma – hvis du støder ind i kampesten og selvfølgeligt for at drukne.

 

Grandview Trails

Udsigten fra Grandview Trails stien i Grand Canyon

George betragter udsigten fra Grandview Trails (c): flickr.com – George Kindbom

Ruten begynder ved den nordlige ende af Grandview Point-parkeringspladsen. Fra begyndelsen daler du gennem hårnålesving på den restaurerede rute hurtigt i højdemeter ned til Kaibab Limestone og Toroweap Formation

Ruten følger de vestlige bakkekamre, der strækker sig i en nordøstlig retning fra Grandview Point, der markerer et naturligt afbræk i Coconino Sandstone. Ruten går derefter nordpå og daler igen ned gennem Hermit Shale og Supai Group indtil den når til Horseshoe Mesa 5 kilometer og 760 højdemeter fra stiens begyndelse. Stien fortsætter derefter på den vestlige side af en lille obtuse, der omslutter plateauet og fører til plateauets nordlige ende, hvorefter den daler ned mellem obtusens to grene til krydset med Tonto Trail. Derfra går den østlige gren mod Hance Canyon og den vestlige gren til Cottonwood Creek.

 

Helikoptertur over Grand Canyon

Der er få muligheder, hvis du befinder dig i selve kløften, men flyver du fra Las Vegas er udvalget bedre. Der er noget for både dig, der gerne vil gå all-in på luksus, dig der vil opleve så meget af Grand Canyon som muligt, og der dig der har et stramt budget.

Du kan læse mere om helikopture i og til Grand Canyon i vores artikel om emnet.

 

Guidede ture

Der er mange muligheder for at få en guidet tur rundt i kløftens mange afkroge. Du kan kan læse meget mere om de enkelte turudbydere i vores artikel om guidede ture i Grand Canyon. Der er ture både for familier, par og venner, rutinerede og urutinerede hikere, naturinteresserede eller ej. Der er både ture i jeep, sejlture, river rafting, off-road-ture, helikopterture og selvfølgeligt daghiker og andre ture til fods.