I kommer nok ikke uden om at leje en bil, mens I er i Californien, men det er også den del der er sjov. Roadtrip!
Afgifter og benzinpriser er langt billigere i USA end i Danmark og derfor er det ikke så dyrt at leje en bil, som man skulle tro. Vi synes I skal udnytte dette og leje en god bil. I kommer til at tilbringe mange timer i den, så sørg for at den er behagelig at sidde i, og at der er plads til kufferterne. I kan også indfri drengedrømmen og leje en Ford Mustang convertible, men skal I igennem ørkenen om sommeren med 40 grader er det nok ikke den bedste idé. Til alt andet holder den!
I 2008 lejede jeg denne Chrysler Cruiser på en tur rundt i Californien i en måned.
Typer af udlejningsbiler
Når du reserverer en bil i USA kan de typisk ikke garantere, at den bil du har reserveret også er den bil du får. Derfor lover de dig det, de populært kalder “equivalent to”. Det vil sige en bil i samme klasse. Det vil ofte være Small, Medium, Large, Convertible, SUV eller Minivan. Bare så du er forberedt på det. Ofte vil det være sådan, at de udpeger en række biler, hvor du frit kan vælge – først til mølle.
Valg af forsikringer
Det er en god ide at vælge forsikring hjemmefra, da det er svært at beslutte sig ved skranken og så får man også hurtigt fornemmelsen af, at salgspersonen er meget interesseret i at sælge dig så meget som muligt. Men selvfølgelig skal I tegne de forsikringer der giver mening. Det kan have store konsekvenser, hvis I ikke er dækket ordenligt ind. Sørg for at følgende er med:
- LIS/SLI/ALI (Lovpligtig ansvarsforsikring og udvidet ansvarsforsikring med højere dækning)
- LDW, CDW, LLDW (kasko forsikring, som er en rigtig god ide)
- Unlimited free miles
- Roadside assistance (vejhælp hvis du låser dig selv ude, mister nøglerne, punkterer eller får andre problemer med bilen)
Det nemmeste er at booke gennem rentalcars.com. Hvis du klikker på linket, er sproget allerede indstillet til dansk og I vil automatisk få de forsikringer med man anbefaler. De sammenligner priser med de mest populære udbydere. Du får en voucher som skal medbringes til udlejningsfirmaet.
Tips til GPS
Hvis I ikke er verdens bedste til at navigere med et kort, så lej en GPS. Det er så meget nemmere. Ofte koster det 14 dollars om dagen, hvilket godt kan løbe op over et par uger. Så alternativt bør I se om I kan låne en GPS hjemmefra der er opdateret med det amerikanske vejsystem. Den vil spare jer for en masse tid. Ofte vil de fleste seværdigheder være indprogrammeret på forhånd, og det er også bare meget rart lige at kunne slå den til for at finde det nærmeste supermarked eller tankstation, når dytten skal tankes.
TIP: Prøv app’en HERE Maps, som er en app der har kort og GPS, og fungerer endda online. Se alle anbefalede rejseapps her.
Pas på drop-off fee
Hvis I henter lejebilen i en by og afleverer den i en anden by eller stat, vil I komme ud for at skulle betale et drop-off fee. Disse fees fremgår ikke i det beløb der står, når I booker en bil online. Ofte vil I først blive opmærksom på det på bekræftelsesmailen eller når i står og vil hente bilen. Vær derfor opmærksom på dette, da det ikke er noget ligegyldigt beløb. Os bekendt er det kun BUDGET der ikke opkræver noget beløb, dem vil vi anbefale I prøver først. Ellers må I prøve at sammenligne priser.
Gebyr for chauffører under 25 år
Typisk er der et ekstra gebyr til chaufførerne der er mellem 21 og 24 år gammel. Som regel 25 dollar per dag. Det skal du lige være opmærksom på. Samtidig vil de helt dyre modeller ikke være mulige at leje. Hvis du er under 21 kan det være næsten umuligt at leje en bil, med mindre i opsøger rent-a-wreck, hvilket vi ikke kan anbefale.
Et godt alternativ til biludlejning – særligt hvis man er under 21 år, eller hvis man er på en lang roadtrip i mindst en måned, er at købe en brugt bil ved ankomst. Man kan finde brugte biler til rigtig gode priser, og derfor er der også råd til at gå lidt ned i pris når man skal have den solgt hurtigt inden man tager hjem igen. Dette er en mere charmerende og autentisk måde at lave en roadtrip på. En Ford Focus er jo ikke helt så cool som en gammel Oldsmobile Toronado 1968 eller en Lincoln Mark IV 1975.
Tjek bilen grundigt før du kører
Når I får udleveret bilen er det en god ide, sammen med en af de ansatte, lige at gå rundt om den og notere, på en tegning, hvis der er nogle skader. Evt. kan du også lige tage mobilen frem og tage billeder af dem inden. Når I afleverer den igen, skal den som regel have en fuld tank eller på niveau med det der var da i hentede den. Husk det, da biludlejningsfirmaet tager sig godt betalt hvis du glemmer det. I kan også vælge den mulighed at forudbetale en optankning, så behøver I ikke at bekymre jer om det. Når i afleverer den igen skal i være opmærksom på åbningstiden, og at der ofte vil være travlt hvis I kommer lige inden lukketid.
I 2009 kørte vi i denne bil fra Los Angeles til Las Vegas og tilbage igen.
Få din bil leveret hos hotellet
Udlejningsfirmaerne betaler ofte en afgift til lufthavnen som de så “tørrer af” på kunderne. Ofte kan man også slippe uden om den ved at hoppe på en shuttle bus, så man lige akkurat kommer uden for lufthavnsområdet. Ellers kan man også prøve Enterprise. De tilbyder som en af de få udlejere, at man kan få bilen leveret til hotellet. Selvfølgelig er det lidt omstændigt, at skulle tilbage via hotellet igen når man skal af med bilen, men så kan man stadig aflevere den i lufthavnen. Besparelsen falder bare ca. til det halve.
Jørgen Gammelgård says:
Hej
Stor ros til jer. Virkelig inspirerende webside I her har lavet.
Vedr. Billeje er er lige en enkel ting, som I måske skal få tilføje.
I rejseforsikringen (som man selvfølgelig har på plads) vil man ved billeje være dækket rigtig godt ind. Og behøver derfor ikke tegne forsikring hos udlejningsfirmaet, ikke mange er klar over dette og der er rigtig mange penge at spare.
Jeppe Hansen says:
Hej Jørgen,
Tak for dit råd med billeje også. Det får vi lige skrevet ind i artiklen. Hilsen Jeppe, Skribent Calitours.dk