San Francisco

I San Francisco finder du mange transportmuligheder: de kendte sporvogne, metro og Uber-taxi. Her kan du se et kort over det offentlige transportnet.

San_francisco_rail_system

 

Tag en Taxa

Det kan være både dyrt og svært at finde en parkeringsplads i byen – så de fleste vælger at lade bilen stå.

Hvis I rejser mere end to, vil det derfor ofte være billigst at tage en taxa – har I data på telefonen, så prøv den San Francisco-baserede app Uber. Det er ofte et billigere alternativ, selvom deres massive tilstedeværelse i byen har presset autoriserede taxaer til at reducere deres priser.

Prøv sporvognene

Hvis I har god tid så prøv sporvognene, der tuller afsted med 15 km i timen. Sporvognene kører året rundt på linjerne fra 6.30 til midnat og du kan stå på ved alle stoppesteder. Stoppestederne er markeret med en brun og hvid pæl med et skilt, der signalerer “stoppested“. Du kan selvfølgeligt også stige på ved endestationerne.

Der findes følgende kabeltrukne sporvogne, som er de eneste tilbageværende i verden, der styres manuelt:

  • Powell – Mason
  • Powell – Hyde (den vogn optræder ofte i film)
  • California Street Line

Ofte vil der være kø og det kan være svært at få plads, så stå på ved endestationerne, hvis det er muligt. Sporvognene er derfor ikke altid det oplagte valg.

Tag med Metro

Det er heldigt, at San Francisco har vestkystens mest omfattende offentlige transportsystem. Der er flere operatører i byen, men MUNI er den største af dem. Hos dem er det muligt at købe dags-, 3-dages- eller 7-dages billetter, der giver ubegrænset adgang til deres services. Da chaufførerne i busser kun accepterer lige penge gør det påstigningerne lettere, men rent økonomisk er der ikke meget at spare, med mindre man planlægger at tage metroen en del.

Letbanen/metroen, som de lokale kalder den, består af 6 linjer, som kører under jorden inde i byen og over jorden, når den kommer lidt ud i de knapt så tætbebyggede områder. De starter alle fra Market Street og Embarcadero.  Den historiske “F-market & Wharves“-linje er populær, da den bruger gamle, aflagte vogne fra San Fransisco og andre byer. Den kører alle ugens dage fra 04.30 til 01.30

Til og fra lufthavn

BART er et regionaltog, der bl.a tager dig til og fra lufthavnen SFO og ud af byen til Oakland, UC Berkeley og andre punkter uden for byen. Inden for byen er den god at bruge, hvis du hurtigt skal til Mission, der er et populært område med gulvmalerier, barer og meget andet.

Hvis du skal til San Jose eller Peninsula, så skal du køre med Caltrain.

Bus

Hvor der ikke er sporvogne eller letbanevogne, kører der busser. De fleste stopper ved hver blok, andre ved hver anden/tredje blok og ekspress-busser kører som oftest kun til/fra det finansielle distrikt.

Billetter

Billetter til MUNI kan ikke bruges til BART og omvendt. Hvis du køber et Citypass, der giver adgang til mange attraktioner, kan du samtidig køre alt det du vil med MUNI.

Billetter til Muni er gyldige i 90 minutter og du kan skifte mellem metro og bus, men du kan ikke skifte til sporvogn eller BART.

Dagsbilletter gælder til midnat.

Du kan se her, hvor du kan købe billetter der gælder i flere dage:

https://www.sfmta.com/getting-around/transit/fares-passes/where-to-buy