Highway 1 - Med 7 fantastiske stop mellem San Francisco og LA

Den verdenskendte kystrute mellem San Francisco og Los Angeles sender dig gennem smukke omgivelser med Stillehavet på den ene side og bjerge og vindistrikter på den anden. En roadtrip der præsenterer dig for spændende byer, såsom den gamle by kystby Monterey og ikke mindst danskerbyen Solvang.

Hvad er Highway 1?

Highway 1 er Californiens længste landevej på hele 1.055 km. Den strækker sig fra Orange County syd for Los Angeles til Mendocino County nord for San Francisco Bay Area. Den er populær blandt roadtrippere, der gerne tager turen mellem San Francisco og Los Angeles.

 

Ruten

Afstand fra San Francisco til LA: 924 km

 

Tip #1: Prioritér, hvad I vil se – der er nemlig mange muligheder!

Mulighederne er mange, når man kører langs Highway 1 fra San Francisco til Los Angeles. Netop derfor er det vigtigt, at man prioriterer mellem de mange byer og seværdigheder, der er på den næsten 1.000 km lange rute.

Hvis I afsætter de 9 dage, som vi anbefaler, er der ingen stress på turen, men hvis I ikke har så meget tid, kan den også sagtens klares på 3 dage.

Tip #2: Kør fra nord mod syd

Vi anbefaler, at I starter “Highway 1”-ruten i San Francisco og kører sydpå mod Los Angeles. Denne retning er at foretrække, fordi man så har et meget bedre udsyn til kysten, og man kan holde ind til siden, for at tage billeder uden at krydse vejen.

Hvis du ikke allerede har lejet en bil til turen, kan du finde gode råd til billeje lige her.

Tip #3: Tjek vejr og vejarbejde langs Highway 1

Inden i tager afsted, og gerne undervejs, skal i tjekke de seneste vejrprognoser og særligt eventuelle trafikbegrænsninger langs Highway 1. Der er nemlig ofte vejarbejde på grund af mudderskred, såvel som helt almindelige vejreparationer. I store dele af 2017 og 2018 var meget af Highway 1 lukket til frustration for mange roadtrippere. Du kan tjekke hjemmesiden fra California Department of Transportation, som løbende opdaterer situationen.

Tip #4: Tag afsted i sommerhalvåret

En rejse til Californien kan byde på mange forskellige vejrforhold (læs vores guide til klimaet i Californien her). Men, så længe du kun rejser langs Highway 1, er det nemmere at planlægge hvad der skal i kufferten. Du undgår nemlig de ekstremt varme temperaturer længere inde i landet. Stillehavet køler normalt luften ned, så du selv i det sydlige Californien har normale sommertemperaturer. Derfor er det den klare anbefaling, at du rejser i sommerhalvåret. Fra starten af maj til slutningen af oktober er en fantastisk tid på Californiens kystlinje, men hvis du undgår juli og august måned, kan du spare lidt på fly- og hotelpriserne.

 

De 7 fantastiske stop på Highway 1

Start: San Francisco

 1. Santa Cruz (dag 1-2)
 2. Pinnacles National Park (dag 2-3)
 3. Monterey & Carmel (dag 3-5)
 4. Big Sur (dag 5-6)
 5. San Luis Obispo (dag 6-7)
 6. Solvang (dag 7-8)
 7. Santa Barbara (dag 8-9)

Slut: Los Angeles

Man kan lave enormt mange afstikkere på ruten, hvis man ikke har nogen deadline. Her har vi dog valgt at holde os til 7 af de mest anbefalelsesværdige stop. Ruten er sammensat af forskellige oplevelser inden for natur, historie, kultur, byliv og strand. Vi har valgt at afsætte to dage i Monterey for at få tid til at nyde byens store akvarie og den hyggelige naboby Carmel, men her kan man jo vælge bare at tage en dag.

Hvis I kunne tænke jer en lidt længere roadtrip, kan I kombinere Highway 1 med Ørkenruten der fortsætter til Las Vegas.

Udvid ruten helt til Las Vegas – Læs om Ørkenruten her.

 

>> Start i den charmerende storby San Francisco

Panorama over San Francisco

Giv jer god tid til at opleve San Francisco

San Francisco er en storby, der byder på mange seværdigheder og oplevelser – både i byen og uden for byen. Derfor anbefaler vi, at I tager mindst tre overnatninger, inden I fortsætter turen mod Los Angeles. Efter en lang flyvetur fra Danmark trænger man også til et par dage uden en masse transport. Udvidet guide til San Francisco – Klik her

På tre-fire dage kan man opleve meget i San Francisco, om end man stadig vil have en masse oplevelser til gode. En rigtig god måde at se byen på er ved at leje cykler, og eventuelt tage en guidet cykeltur. På grund af de mange bakker i byen, tilbydes også cykler med elmotor.

>> Distance til næste stop: 124 km / 1 time 45 minutter plus pauser

 

1. Santa Cruz (dag 1-2)

Santa Cruz californien

Sol, sommer og strand

Santa Cruz er en hyggelig kystby med brede og surfervenlige strande, som har en af de få tilbageværende forlystelsesparker/boardwalks placeret helt ud til kysten. Alene af den grund bør du holde ind og få den oplevelse med.

Her får du en ægte amerikansk oplevelse indhyllet i en duft af candyfloss og smørbelagte popcorn. Mest kendt er trærutsjebanen ”The Giant Dipper”,  som snart har begejstret folk i alle aldre i 100 år.

Det giver et sus i maven, når man kører op og ned – det knager en del, men udsigten er fantastisk. Både The Dipper og Looff karrusellen er udnævnt til historiske landemærker, og noget man er stolte af i denne velstående havneby.

Bevæger du dig væk fra strandpromenaden og ind mod byen er der mange hyggelige forretninger og cafeer, som de lokale har sat deres præg på.

Er I på udkig efter en naturoplevelse?

Så kan I tage forbi The Wharf, i håbet om at se sæler eller den flotte solnedgang. I kan se sommerfugle i natural bridges eller en gå en tur i Henry Cowell Redwoods State Park side om side med de ældgamle gigantiske redwoods.

Er I her om sommeren?

Så kan I passende tage en tur med veterantoget, Roaring Camp – et ægte damplokomotiv, der enten tager jer fra bjergene ned gennem skoven, over en 100 år gammel stålbro og gennem en lige så gammel tunnel før den stopper ved Broadwalk, eller I kan tage den modsatte vej, hvor I står på ved Broadwalk.

Har i mod på en lidt anderledes oplevelse?

Så kan I tage 6 kilometer nord for midtbyen ud til Mystery Point, som ligger på en bakkeside i Redwood skoven. Her kan det se ud som om tyngdekraften er sat ud af spil. Guiden vil demonstrere flere eksempler. Er det en visuel illusion eller rigtigt? Bedøm selv, men der er rift om turene – så book en guidet tur i god tid.

Santa Cruz er altså en rigtig hyggelig by, som vil få smilet frem hos dig – uanset din alder. Hvis du i øvrigt synes byen og strandpromenaden virker bekendt, kan det være fordi den var med i flere film i 1980’erne, bl.a Sudden Impact med Clint Eastwood.

Hoteller og overnatning i Santa Cruz

>> Distance til næste stop: 113 km / 1 time 30 minutter plus pauser

 

2. Pinnacles National Park (dag 2-3)

Pinnacles National Park

Et rigtig godt alternativ til Yosemite!

The Pinnacles er Californiens nyeste nationalpark, om end den er udviklet over mange millioner år. Terrænet er udformet af gammel vulkansk aktivitet, og kommer i dag naturmennesker til gode.

Den er nemlig meget mindre (108 km2 ifht 3.000 km2) og dermed mere overskuelig, og samtidig er der ikke nær så mange turister i Pinnacles.

Nationalparken er opdelt i to – øst og vest, og det er ikke muligt at køre igennem i bil. I stedet kan man vandre de 8 km gennem skov, klipper og bjerge. Området er utroligt smukt, og man kan bl.a. opleve at spotte den store californiske kondor, hvis man er heldig.

Det er varmt

Om sommeren kan der blive rigtigt varmt, så hvis man vælger at vandre gennem området bør, man undgå sommermånederne.

Sådan kommer du til nationalparken

Den vestlige side af nationalparken kan tilgås fra Highway 101 ved byen Soledad. Følg vejen ind i parken til du når besøgscentret. Parken er åben mellem kl. 7.30 og 20.00. Dvs. at man ikke kan komme ind efter kl. 20, men at man godt kan køre ud.

Fra vestsiden er der ingen overnatningsmuligheder. Så, hvis I vælger at tage en overnatning, skal I køre nord-øst om nationalparken via Highway 25. Her kan man komme ind i parken døgnet rundt, og der er en campingplads, en butik og et besøgscenter.

>> Distance til næste stop: 87 km / 1 time 10 minutter plus pauser

 

3. Monterey & Carmel (dag 3-5)

Monterey Bay AquariumTag to overnatninger og oplev flere af de lokale seværdigheder

Monterey og Carmel (Carmel-by-the-sea) er to idylliske kystbyer et par hundrede kilometer syd for San Francisco. Efter dette stop er der langt til den næste store by, så tag gerne to overnatninger i Monterey, som er lidt billigere og har flere overnatningsmuligheder, og tag i stedet en dagstur til den mindre by Carmel. Der er ikke mere end seks kilometer mellem de to byer.

I Carmel:
Carmel er den idylliske kunstner-by med gallerier, små butikker og hyggelige restauranter. Tag en vandretur i den bynære og tæt bevoksede Mission Trail Park, eller gå ned til den flotte sandstrand, kun 500 meter fra centrum. Her kan det dog godt være noget køligt på grund af de friske stillehavsvinde.

Carmel er den optimale tur for romantikere og par, der er på roadtrip. Monterey er lidt større og tilbyder lidt flere seværdigheder for familier og grupper der er afsted.

Hoteller og overnatninger i Carmel.

I Monterey:
Monterey Bay Aquarium er den største attraktion i byen, og imponerer hver dag tusinder mennesker med store flotte akvarier fyldt med 35.000 af Stillehavets dyr. Særligt akvarierne med vandmænd er utroligt hypnotiserende og oplagte til fantastiske feriebilleder. Book en dagstur til Carmel og Monterey med adgang til Monterey Bay Aquarium.

Fisherman’s Wharf og den nærliggende marine er en anden oplagt seværdighed. Her er der en masse butikker, caféer og fiskerestauranter. Det er i øvrigt også i Fisherman’s Wharf at man kan komme på en af de populære delfin- og hvalsafarier.

Hoteller og overnatninger i Monterey.

>> Distance til næste stop: 51 km / 1 time plus pauser

4. Big Sur (dag 5-6)

Big Sur Californien

Den smukkeste del af ruten

På en Highway 1 roadtrip kommer man ikke uden om turen gennem Big Sur regionen, som er en utrolig smuk tur langs Stillehavskysten på den ene side, og Santa Lucia bjergene på den anden side. Man kører faktisk på en stejl skrænt det meste af de cirka 150 km fra Monterey til Hearst Castle.

Der er ikke en specifik destination i Big Sur. I stedet skal man tage sig god tid på den populære rute, og gøre mange stop undervejs. Vi kan anbefale at holde ind ved den smukke Bixby Bridge og McWay Falls (vandfald).

Husk også at kigge både op og ned, da man har mulighed for at spotte Nordamerikas største fugl, den californiske kondor, og ikke mindst de store hvaler ude i Stillehavet.

Overnatning

Der er ingen betydelige byer i Big Sur-regionen, så overnatning kan for eksempel foregå på en af områdets campingpladser eller det historiske hotel Deetjen’s Big Sur Inn, der består af nogle få træhuse i norsk stil. I samme område finder man dog også nogle virkelig eksklusive, og dyre hoteller. Find overnatningsmuligheder i Big Sur på Hotels.com.

 

Hearst Castle (forslag til stop på vejen til San Louis Obispo)

Hearst Castle

Aviskongen William Randolph Hearst byggede mellem 1919 og 1947 et ekstravagant slot som et bevis på sin utrolige rigdom. Han døde få år efter, og ejendommen blev i stedet en turistattraktion.

Byggestilen er “mediterranean revival”, som var en populær efterligning af 1400 tallets sydeuropæiske arkitektur. Slottet har hele 165 rum og en fantastisk udsigt ud over naturområdet. Særligt kendt er Hearst Castle for de to swimmingpools, hvoraf den store udendørs pool, Neptune Pool, er opvarmet.

Slottet er i dag en stor turistattraktion med en wow-faktor, der har gjort slottet til et must for alle dem, der er på roadtrip mellem San Francisco og Los Angeles.

Ved foden af bjergene ved Highway 1 finder I Hearst Castle Visitor Center. Derfra kører I i bus op til slottet. Forudbestil billetterne her, så I ikke står der forgæves en dag, hvor der er udsolgt.

>> Distance til næste stop: 165 km / 2 timer 20 minutter plus pauser

 

5. San Luis Obispo (dag 6-7)

Madonna Inn i San Louis Obispo

San Luis Obispo er en mindre by på størrelse med Silkeborg, midt mellem LA og San Francisco. Vi anbefaler at tage et stop, og eventuelt overnatte i byen, som Highway 1 alligevel går igennem. San Luis Obispo er en gammel og charmerende by, der ligger smukt ved foden af Central-Californiens smukke bjerge.

Overnat på den legendariske Madonna Inn

Hvis der er et ledigt værelse, foreslår vi at tage en nat på Madonna Inn som er et historisk og utroligt smukt hotel – både udvendigt og indvendigt. Hotellet er i en stil, der nærmest ikke kan beskrives den skal ses. Hvis I ikke overnatter på Madonna Inn, bør I alligevel tage forbi for at se hotellet og opleve hotellets eget bageri og ikke mindst den legendariske kobbercafé.

Smag på de lokale dråber

California Festival of Beers er en årlig event i San Luis, og efterhånden blevet afholdt i mere end 30 år. Festivalen er dermed en af Californiens ældste og største ølfestivaler med cirka 4.000 gæster hvert år. Køb billetter her. Området omkring byen har efterhånden også flere gode vinproducenter, så glem ikke at smage på nogle af de lokale vine.

En ung by

Med det store universitet California Polytechnic State University, der har 20.000 studerende, er byen ganske ung og dynamisk og tilbyder en del kulturelle såvel som sportslige aktiviteter. Området er et mekka for vandrere, mountainbike-entusiaster og surfere, da det kun ligger få kilometer fra Stillehavet.

Hoteller og overnatning i San Luis Obispo.

>> Distance til næste stop: 108 km / 1 time 5 minutter plus pauser

 

6. Solvang (dag 7-8)

Solvang Californien

Du kender sikkert til den lille danskerby Solvang, som blev grundlagt af danske immigranter tilbage i 1911.

I dag er der ikke mange af Solvangs cirka 5.000 indbyggere, der kan dansk. Det er mest af alt arkitekturen og de danske navne på butikker, restauranter og bagerier, der minder om den danske historie.

Som dansk turist på roadtrip i Californien er det helt klart værd at tage forbi Solvang og opleve clashet af bindingsværkshuse midt i de Californiske vindistrikter.

Mange muligheder for vinsmagning

Man kan sagtens overveje at tage en overnatning i byen for at få den fulde oplevelse. I så fald er der tid til at tage på vinsmagning og se et teaterstykke på Solvang Festival Theater, der er et open air teater med plads til 700 gæster. Du SKAL simpelthen se filmen Sideways, som foregår i bl.a. Solvang, inden du tager derover. Det er efterhånden en kultfilm for vinentusiaster.

Hoteller og overnatning i Solvang.

Seværdigheder i Solvang:

>> Distance til næste stop: 55 km / 40 minutter plus pauser

 

7. Santa Barbara (dag 8-9)

Santa Barbara

Sol og strand på den amerikanske rivera

Santa Barbara er det perfekte sidste stop inden Los Angeles. Her får I nemlig mulighed for en mini-strandferie. Der bor omkring 90.000 mennesker i Santa Barbara, men mange turister kommer hvert år for at nyde byen og stranden.

Lokale kalder Santa Barbara for ”the American Riviera” og sammenligner den med de europæiske middelhavslande. Byen har også et behageligt middelhavsklima, palmer og en masse spanskinspireret arkitektur.

Hvis du står det rigtige sted, kan du stå med ryggen direkte ned til den smukke hvide sandstrand og kigge gennem byen op til de massive Santa Ynez bjerge. Grundet byens syd og syd-østvendte kyst er man godt beskyttet fra den til tider kølige stillehavs vind. Derfor er stranden en oplagt dagstur, hvis I vælger at overnatte i byen.

Overnatning i Santa Barbara

Hoteller finder man i særdeleshed i området lige nord for byens marina og ellers i områderne omkring den lange State St. der går fra stranden mod nord-vest. Se udvalget på hotels.com, hvor du kan få en bonusovernatning, når du booker 10 nætter.

Seværdigheder i Santa Barbara:

 • Stranden og Stearn’s Wharf
 • State Street (shopping og restauranter)
 • Old Mission Santa Barbara
 • Santa Barbara Courthouse med udsigt fra tårnet
 • The Granada Theatre

>> Distance til næste stop: 160 km / 2 time plus pauser

 

>> Endestationen – Los Angeles

Los Angeles i bil

Afslut ruten med et par fantastiske dage i Californiens største by, Los Angeles.

Nyd det gode vejr i en mangfoldig by med massevis af kulturelle oplevelser. Hvis du er til den autentiske oplevelse, skal du nok holde dig fra Hollywood og Downtown og trække mod fx Santa Monica eller Venice Beach. Men man kommer ikke uden om, at det største udvalg af oplevelser netop findes i Downtown og Hollywood. Vi anbefaler i særdeleshed en tur i Universal Studios!

På vores LA-sektion kan du bl.a. læse alt om områderne i byen, hvilke seværdigheder der er oplagte at se og hvordan man bedst kommer rundt i byen.

Find hoteller i Los Angeles på Hotels.com

Husk du kan spare penge på betalende attraktioner ved at købe et GO Cardog finde inspiration til, hvor du skal bo her.

Jeg ønsker jer en fantastisk tur til Californien!

Skriv venligst til os med jeres feedback, hvis I kunne bruge vores guides til noget, eller hvis I har anbefalinger, som vi ikke har med her.

Artiklens billeder:

David Jones
Stanislav Sedov
Kārlis Dambrāns
Ming-yen Hsu


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/calitours.dk/public_html/wp-content/themes/parallelus-go-explore/single-destination.php on line 205

Articles

Læs flere  

Sådan kører du med Automatgear

I USA er automatgear standard i lejebiler. Og selvom det er komfortabelt at køre med, er det typisk kun de lidt dyrer biler i Danmark der har automatgear. Derfor er det for mange danskere en omvæltning, at skulle sætte sig bag rettet i en ny bil med automatgear på de befærdede amerikanske veje. Det er en god ide lige at …

Continue reading  

Kristoffer og Maiken på roadtrip

  Hvad er baggrunden for den rute I har valgt? Vi valgte den klassiske roadtrip-rute, da vi gerne ville opleve det Californien, som man kender hjemmefra, hvis man kan sige det. Med inspiration fra den klassiske road trip-rute så valgte vi dog at sætte vores eget præ på ruten. Det indebar storbyer, natur, oplevelser og seværdigheder. Hele idéen var, at …

Continue reading  

Lene og Søren på Roadtrip

Hvad er baggrunden for den rute I har valgt? Ruten denne gang var anderledes end første gang, fordi den indeholder alt det vi enten ikke nåede eller ikke nåede nok af sidste gang. Ideen med ruten var storbyfix som start og afslutning på turen – L.A. i starten og Las Vegas i slutningen – og så en masse storslået natur …

Continue reading  

Interview: Nicolai og Jesper på roadtrip i Californien

Nicolai, fortæl lidt om hvordan ideen opstod? Beslutningen om at tage ud på en rejse sammen opstod under Skanderborg Festival, da snakken pludselig faldt på, om vi ikke skulle på ferie sammen engang. Den ene snak tog den anden, og et par måneder senere bestilte vi en rigtig herretur til Californien.   Hvordan foregik jeres rejse? Var det med backpack, …

Continue reading  

Californiens 10 største byer

Her får du listen, fra #10 til #1. Du finder kortet over Californien nederst på siden.   10. Anaheim – 350.000 indbyggere Anaheim er Californiens tiende største by med omkring 350.000 indbyggere. Den er særligt kendt for Disneyland, samt ishockeyholdet Anaheim Ducks og baseballholdet Los Angeles Angels of Anaheim. Byen er reelt set en del af metropolen Los Angeles, men ligger …

Continue reading