Hvad er hepatitis A?
Hepatitis A er en betegnelse for leverbetændelse type A. I følge Statens Serum Institut skyldes smitte med hepatitis A kontakt med virussen gennem afføring, slimhinderne eller blodet. Det kan eksempelvis være gennem ubeskyttet sex med en smittet, eller ved indtagelse af drikkevand eller fødevarer, der har været i kontakt med afføring (fækal-oral smitte). Spredningen øges i følge Statens Serum Institut under dårlige sanitære forhold. Inkubationstiden – den tid der går fra du bliver smittet, til du udvikler symptomer – for hepatitis A er omkring 28 dage i gennemsnit.
Hvad er symptomerne?
Det skal siges først, at ikke alle oplever symptomer. Det er kun 70% af voksne smittede der får symptomer, og bare 30% af børn oplever symptomer. Børns symptomer er ofte forkølelseslignende og inkluderer ikke gulsort.
Det tager omkring 28 dage i gennemsnit fra du er blevet smittet, til du begynder at få eventuelle symptomer. Du skal dog være opmærksom på, at dit blod og din afføring indeholder virussen allerede før eventuelle symptomer udvikler sig. Symptomerne for hepatitis A er i starten træthed, manglende appetit, vægttab, smerter i øvre højre del af maven og smerter i led samt diarré. Disse symptomer kan udvikle sig til gulsot som oftest varer 1 – 3 uger. Der kan forekomme tilbagefald op til 3 måneder efter de første symptomer.
Hvordan kan det forebygges?
Vaccination er den mest effektive måde at forebygge det på. Vaccinen skal senest gives indenfor 14 dage efter du er blevet udsat for smitte og helst 3 uger før ifølge Statens Serum Institut. Vaccinen er særdeles effektiv og har kun få bivirkninger. Derudover anbefales du at holde en god håndhygiejne og generelt at tage forholdsregler som fx at vaske frugt og grønt.
Du kan læse mere om hepatitis A på sundhed.dk og hos Statens Serum Institut, ligesom du kan holde dig opdateret på SanDiegoCounty.gov og LA Times angående situationen i San Diego.