Shopping i Californien

Her finder du gode råd til shopping/indkøb i Californien samt de vigtigste regler for moms og eksport på varer du har købt i Californien og USA generelt.

De fleste er vant til at rejse mellem europæiske lande, som har åbne grænser uden regler for indførsel af almindelige varer. Når du handler i Californien, og USA generelt, skal du huske at følge de love der er gældende på området. Her i artiklen får du også gode råd til at shoppe og købe ind i Californien.

 

Moms er sjældent inkluderet i prisen

Moms eller sales tax som det hedder “over there” er stort set aldrig inkluderet i prisen du ser. Den svinger fra stat til stat, men i Californien er den mellem 7,5 og 10 % (2016). Dog er der ikke moms på fødevarer, brød fra bageren, varme drikke og kolde retter “to go” – så husk det hvis du er på Subway. På tøj er momsen på 9,99 %. Det betyder i praksis at du ofte kommer til at betale mere for varen, end der står på prisskiltet. Det skal du lige være opmærksom på. Noget andet er, at refusion af moms ikke er en mulighed i Californien, når man som turist tager varen med sig ud af landet. Uanset hvad de siger i butikken, så kan du ikke bare medbringe kvitteringen i lufthavnen, og forvente en refusion som man kan andre steder uden for EU.

 

Outlets

I Californien finder du en masse outlets, som er producenternes tøjforretninger, hvor de sælger direkte til slutbrugeren – dig. Det betyder at du kan spare en masse penge, da de springer mellemleddet over. Dog skal du være opmærksom på, at der blandt de varer du køber, kan være restpartier og andensorteringsvarer. Så tjek gerne varen grundigt inden du køber den.

Shopping i Outlet center

 

Lad være med at købe tøj til andre

Pas på med at købe tøj til andre, da størrelserne varierer og custom fit/slim fit ikke altid er det samme som vi har i Danmark. Derfor er en large ikke altid det der svarer til en large herhjemme. I forretningerne har de nogle oversigter der sammenligner europæiske størrelser med amerikanske standarder. Køb kun til dig selv og sørg altid for at prøve varen inden.

 

Fyld kufferten halvt op hjemmefra

Et trick vi selv bruger er enten, at fylde kufferten halvt op hjemmefra eller pakke en del brugt tøj som trænger til at blive udskiftet. Når i har gået i det og det trænger til at blive vasket, så kan man prøve at donere det til gode formål, give det væk eller som sidste udvej smide det ud. På den måde er der masser af plads i kufferten til nyt tøj. Mange glemmer det og ender med at betale for overvægt, når de tjekker ind i lufthavnen på hjemturen.

Indførsel af varer i Danmark

Der er grænser for hvor meget værdi du må tage med hjem til Danmark. Lige nu må du medbringe varer for op til DKK 3.250,00 (2017). Hvis du overskrider dette, skal du betale moms og afgifter af hele varens værdi. Hvis du har handlet for mere end det tilladte, kan det være svært at bevise fra myndighedernes side, hvis varen er pakket ud og taget i brug inden. Så sørg for at pille prisskilte af eller tage tøjet i brug inden i lander. Hvis du mellemlander et sted i Europa så er chancen for at blive tjekket også mindre, end hvis du tager et direkte fly.

 

Indkøb i USA

I USA elsker de mad og derfor har de også masser af det i supermarkederne. Hvor vi er vant til enkelte varianter af hver vare, har de i USA mange flere. Hvis du er frisk på at prøve noget nyt, så har de sodavand og chips med så mange smagsvarianter man ikke troede fandtes.

Når du betaler med visa vil kassedamen ofte spørge om det er debit eller kredit – vælg bare kredit. Tilbyder hun dig at betale den i danske kroner, skal du afslå og sige dollars, da kursen hun tilbyder dig er ret ufavorabel. Når varerne er kørt gennem kassebåndet vil hun spørge dig om du vil have “paper or bag”. Her skal du vælge om varerne skal pakkes i en papirpose eller en plasticpose. Ret simpelt.

Vigtigt: Inden i forlader kassebåndet så HUSK kvitteringen, da der mange steder står en vagt som tjekker samtlige kvitteringer.

 

At købe alkohol i USA

I Californien skal man være 21 for at købe alkohol, men der er ikke så store restriktioner på salget. I Walmart sælger de ikke alkohol, men de gør i Costco, Target, tankstationer og de CVS der ligger omkring. Ellers skal du opsøge en liqour store som til gengæld har et stort og flot udvalg af alt hvad der har procenter i sig.

Husk at man normalvis ikke må have åbne flasker/dåser med alkohol i det offentlige rum. Selvom man har flasken gemt væk i en lille brun papirpose, som man kender fra TV, er det i princippet stadig en åben flaske, og dermed ulovlig.

Har du styr på hvordan du tanker bilen på amerikanske tankstationer? Læs vores artikel om emnet her!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>